pCon.planner: Introductie van de 5 licht bronnen

Als u uw designs goed wilt presenteren, moet u ook nadenken over de verlichting. Het is cruciaal voor het simuleren van een realistische belichting om een unieke sfeer te creëren voor uw weergave. In deze blog hebben we samengevat hoe de basisverlichting in pCon.planner werkt en welke mogelijkheden er zijn om met extra lichtbronnen uw planning zo natuurlijk mogelijk te verlichten.

Omgevingslicht: Om minder ervaren gebruikers een basisverlichting te bieden, zorgt pCon.planner voor omgevingslicht. Het is standaard ingesteld voor elke nieuwe planning en zorgt ervoor dat elke lichtbron zichtbaar is. Het omgevingslicht is zeer geschikt voor het weergeven van afzonderlijke producten of open ruimtes zonder plafond.

Basics about lighting in pCon.planner   5 light sources briefly introduced pCon.planner light sources Light illumination

Een rendering met alleen de basisinstellingen zonder een plafond.

Wanneer ruimtes met een plafond worden afgesloten, valt er minder omgevingslicht van buitenaf naar binnen. Hier zou u dus andere lichtbronnen moeten gebruiken, deze zijn te vinden onder het tabblad “Start” en “Ruimte elementen”.

Direct licht: Laten we eerst eens kijken naar het licht dat uit een bepaalde richting kan komen – dat wil zeggen, het “directe licht”. Het wordt gebruikt om licht- en schaduwomstandigheden op een zonnige dag te simuleren en verlicht een ontwerp gelijkmatig en over een groot oppervlak. Het kan worden gebruikt om de lichtinval van de zon weer te geven.

Basics about lighting in pCon.planner   5 light sources briefly introduced pCon.planner light sources Light illumination

Met direct licht kunt u het licht van de zon weergeven.

Gebiedsverlichting: Omdat het gerichte licht nog niet voldoende is om de ruimte op te lichten, is het nu de taak om ervoor te zorgen dat het interieur verlicht wordt. Gebiedsverlichting is hiervoor geschikt. Het simuleert rechthoekige lichtbronnen zoals tl-buizenvelden in kantoren en is zeer geschikt om kleine ruimtes of afzonderlijke gebieden gelijkmatig van bovenaf of van opzij te verlichten.

Om een gesloten ruimte te verlichten, kunt u een gebiedsverlichting over het hele oppervlak van de ruimte tekenen en de intensiteit vrij laag instellen. Hierdoor wordt de ruimte snel en gelijkmatig verlicht.

Basics about lighting in pCon.planner   5 light sources briefly introduced pCon.planner light sources Light illumination

Op deze foto ziet u de grote gebiedsverlichting met lage intensiteit en nog kleinere gebiedsverlichting om het dressoir te verlichten.

Spot licht: De volgende stap is om de hoogtepunten van een plan te belichten. Hier gebruikt u spot licht dit produceert een lichtkegel die lijkt op die van een zaklamp. De openingshoek en de hotspothoek zijn instelbaar, waardoor dit type lichtbron zeer veelzijdig inzetbaar is.

Punt licht: De laatste lichtbron is het zogenaamde “puntlicht”. Punt licht is letterlijk een bol met licht die 360° licht uitstraalt vanuit de bron naar elke richting. Het kan worden gebruikt om lampen die aan beide kanten open zijn op te lichten. Of het wordt in het midden van een kamer geplaatst om bepaalde delen van een ontwerp als geheel op te lichten.

Basics about lighting in pCon.planner   5 light sources briefly introduced pCon.planner light sources Light illumination

Met spotlicht of puntverlichting kunt u de highlights van uw ontwerp verlichten.

Wij durven niet te zeggen of spot licht of puntverlichting beter past in dit ontwerp, dat is aan u. Concluderend kan gezegd worden dat licht altijd invloed heeft op de sfeer van een ontwerp en daarom iets heel subjectiefs is. Echter, door het slim combineren van de individuele lichtbronnen slagen onze gebruikers er altijd in om adembenemende beelden te creëren.

Dit zijn de verschillende lichtbronnen in pCon.planner die u kunt uitproberen. Als u nog meer wilt leren, bekijk dan hier ons gedetailleerde online helpcentrum.

Sharing is caring