Eigen materialen maken met de Normalmap

Als u gebruikt wilt maken van materialen die niet in de Materialen catalogus staan van pCon.planner, kunt u deze zelf maken d.m.v. afbeeldingen van het Internet. Om deze zelf gemaakte materialen een meer realistischere uitstraling te geven kunt u ervoor kiezen om een normalmap te gaan gebruiken.

Dit is een techniek die wordt gebruikt om de verlichting van hobbels en deukjes te stimuleren, en om details toe te voegen zonder meer polygonen te gebruiken. Normal map reageert op RGB-waarde.

Een normal/bump map is een bestand (meestal JPG of PNG) dat in blauwe kleuren diepte aan geeft. Het geeft een richting aan de pixels. Standaard zijn pixels gericht op de kant waar de persoon naar kijkt. Van iedere kant lijken de pixels plat.

Een normal map verandert dit en geeft de pixels een richting. Bovendien krijgen de pixels hoog licht reflectie en schaduwen, waarbij de reflectie eigenschappen de effecten kunnen vergroten.

Via de onderstaande link kan een Normal map worden gegenereerd van een willekeurige textuur via de webbrowser http://cpetry.github.io/NormalMap-Online/.

In het linkervak sleept u de afbeelding van het materiaal dat u wilt gaan gebruiken. Zodra u dit heeft gedaan verschijnt er in het middelste vak een Normalmap. Met de schuifbalkjes boven kunt u de instellingen van de Normalmap aanpassen. In het rechtervak kunt u het resultaat van de Normalmap zien op een 3D kubus.

Klik op het  pictogram in de Materiaaleditor (Normal map). Selecteer een afbeelding van uw lokale bestandssysteem.

 

Op de eerste afbeelding is een effe bruine kleur te zien als materiaal. Op de tweede afbeelding is de bruine kleur verwerkt in de normal map. En op de derde afbeelding zijn de textuur en ruwheid aangepast in de normal map. Hierdoor wordt het beeld van het materiaal realistischer.

Als u de positie van de normal map onafhankelijk van de textuur wilt aanpassen, klikt u op het potloodpictogram in het gebied Normale map. Dan worden de invoervelden beschikbaar, waarin u de normal map individueel kunt positioneren.

Sharing is caring