Sneller renderen in pCon.planner 8.0 Update 2

Met de introductie van de nieuwe pCon.planner versie 8. zijn grote veranderingen aangebracht waardoor we de kwaliteit van de presentatie naar een nieuw niveau kunnen brengen. Deze veranderingen worden weerspiegeld in alle pCon toepassingen en vormen de basis voor toekomstige ontwikkelingen. Helaas verloopt de introductie van dergelijke veranderingen niet zonder problemen. Daarom is er een update 2 beschikbaar.
Hieronder staat een lijst met de meest fundamentele wijzigingen in pCon.planner 8 of lees verder: Wat is er nieuw in pCon.planner 8.0:

  • Materiaalmodel
  • nieuwe realtime weergave
  • Tone Mapping en HDR
  • Globaal vs. lokaal verlichtingsmodel
  • HDRI vs. eenvoudige lichtbronnen
  • Fotorealistische weergave

Rendertijd in Yafaray

Yafaray wordt nog steeds met veel plezier gebruikt en vaak vanwege zijn snelheid. Dat is waarom het nog steeds is geïntegreerd. Technologisch gezien is Yafaray echter verouderd en niet meer in ontwikkeling. De belangrijkste reden hiervoor is dat het nieuwe materiaalmodel niet door Yafaray ondersteund wordt, dit kan leiden tot “valse afbeeldingen”.
Het nieuwe materiaalmodel en Yafaray.
In het PBR-materiaalmodel (Physically Based Rendering) heeft elk oppervlak, een minimale reflectie. Dit is fysiek correct en maakt echt fotorealistische beelden mogelijk. Helaas wordt de Yafaray erg langzaam vanwege de enorm toegenomen hoeveelheid reflecterende oppervlakken. In de nieuwe pCon.planner 8.0 update 2 is Yafaray volledig zonder reflectie gebruikt. De drempelwaarde is zo laag dat vrijwel geen visuele verschillen zichtbaar moeten zijn. Dit kan de render-snelheid enorm verhogen. Yafaray kan nu zelfs sneller zijn dan in versie 7.7.
Vergelijking van de tijden in Yafaray (800×600 “Standaard”):

Rendertijd in OSPRay

Met de verbeterde verlichting en ondersteuning van het nieuwe materiaalmodel biedt OSPRay ongekende kwaliteit. Onze verwachting was dat dit tot een gedeeltelijke prestatievermindering zou leiden. Jammer genoeg zijn die zo uitgebreid dat in de tussentijd optimalisaties volledig worden weggespoeld.
Een onverwacht groot effect word veroorzaakt door de nu standaard actieve uitgebreide verlichting (HDRI). Voor niet-triviale scènes verdubbelt dit effectief de verwerkingstijd.Vanaf update 2 is er een “Geavanceerde omgevingslicht” -optie in het OSPRay-renderprofiel beschikbaar. Deze optie wordt alleen automatisch geactiveerd in het weergaveprofiel “Hoog”. In het standaardprofiel is deze instelling analoog ingeschakeld als “Geavanceerde reflecties”.
In plaats van het HDRI-omgevingslicht wordt een eenvoudig omgevingslicht gebruikt zoals in versie 7.7. Hiermee kan de rekentijd worden gehalveerd. Vooral voor kritische interieurtaferelen, typisch voor pCon.planner, maakt dit nauwelijks een verschil in kwaliteit. Dit weerspiegelt in wezen de ruimteomgeving. Voor open scenes is het aanbevolen deze instellingen te activeren, anders zullen de reflecterende oppervlakken een gebrek aan dynamiek hebben. Omdat OSPRay in dergelijke productscènes erg snel is, is dit minder belangrijk voor de verwerkingstijd.

Vergelijking van rendertijden in OSPRay (800×600 “Standaard”):
U kunt pCon.planner 8.0 update 2 nu installeren!
Sharing is caring